Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A LED-es izzó anatómiája

A LED-es izzó anatómiája

Mint mindannyian tudjuk, a LED a fénykibocsátó dióda - a szilárdtest-világító (SSL) eszköz. Szilárdfényű világításnak nevezik, mert az izzólámpák és a fénycsöves világítási technológiáktól eltérően nincsenek gázok a LED-ekben. Ehelyett az energiát egy félvezetőn (általában egy szilárd kémiai elemen vagy vegyületen keresztül vezetik át, amely villamos energiát vezethet) világít a LED-es villanykörte. A LED-fényt a P-típusú (+) és az N-típusú (-) félvezetők együtt hozzák létre, amelyek PN csomópontot alkotnak.

Olvassa el az alábbiakat a LED-ek anatómiáját alkotó részek megismeréséhez:

 

1. Lencse / optika

A LED-ek fényereje miatt a fény egyenletes eloszlatására egy lencsét (vagy az általános irányú lámpáknál használt optikát) használnak. Ez segít a LED-nek a hagyományos izzók megjelenésében. Ez a darab általában műanyagból készül, hogy csökkentsék a megrongálódás kockázatát.

2. LED chipek

A LED-chipek azok a komponensek, amelyek létrehozzák a fényt. Ezek kis sárga LED-es darabok, amelyeket egy fémdarabhoz csatolnak, a PCB-nek (nyomtatott áramköri lap). A chipek konfigurációjának két fő típusa van: a TCP a következő:

  • Chip on Board (COB): egyetlen LED-chip a PCB-n, amely tiszta, egyenletes fénymintát hoz létre
  • Diszkrét: több LED zsetont helyez a PCB-re

3. Hűtőborda

A hűtőborda a fémdarab, amelyen a LED-chipek ülnek. A hőt a LED-től távol kell tartani, majd valahogy lehűlni - ez az a hely, ahol a hűtőborda jön be. Ezek biztosítják az utat a hő számára, hogy a LED-es fényforrástól a külső elemekig közlekedjen.

4. Áramköri kártya / meghajtó

Az  áramköri lap , amelyet úgy is neveznek, mint a  vezető , energiát vesz a foglalatból, és azt mondja a LED-eknek, hogy be- és kikapcsolódjanak, elhalványuljanak, és néha még a színeket is megváltoztassák. A LED-meghajtók hasonlóak a fénycsövek előtétekhez. A LED-meghajtók a LED-eket a feszültség vagy áram ingadozása ellen is védik. A feszültségváltozás a LED-ekhez továbbított áram változását okozhatja.

A LED-ek úgy vannak kialakítva, hogy alacsony feszültségen (12-24V) működjenek, de sokan nagyobb feszültségeken (120-277V) működhetnek.

5. Ház

Az áramköri lap felmelegszik, amikor az energia áthalad rajta, ami szükséges a hővezető házhoz. Ez a házrész általában alumíniumból készül. A ház még mindig meleg lesz, de nem olyan meleg, mint a halogén, izzólámpa vagy fénycső.

6. Alap

A LED-eket a meglévő izzók közvetlen cseréjére tervezték. Bármely bázissal is megtalálhatók, amellyel a hagyományos izzók rendelkezésre állnak. Sokféle lámpabázis van: